Nivoi podrške i otpora su ključne oblasti u kojima cena sredstva može drastično da varira. Drugim rečima, vrlo je verovatno da će padom cene sredstva prodavac prestati da trguje na nivou podrške. To će dovesti do pada cene. Ako govorimo o slučajevima u kojima će cena porasti, verovatno će ponude uticati na ponašanje klijenta – one će pasti zbog činjenice da će i mnogi ljudi prestati trgovati.

Formiranje zone podrške i otpora

Zona podrške i otpora može da se formira na sledeći način:

  • Psihološki motivi: trgovci koriste cene koje su najbliže nultoj vrednosti. Ponude su atrakcije profita za trgovce koje vode do formiranja oblasti podrške i otpora. Primeri su ponude koje završavaju sa 00, npr. 1.5000, 93.00, 1.4300 itd.
  • Referentne tačke: računaju se dnevno na osnovu maksimalnih i minimalnih indikatora prethodnog dana. Također, mogu da formiraju bazu za podršku i otpor. Trgovac može da napravi nezavisnu procenu ili automatski identifikuje referentne tačke.
  • Zadnje najviše i najniže tačke: zona u kojoj ponude povremeno dostižu najviše i najniže nivoe. Mogu se koristiti kao dobri indikatori podrške i otpora. Zadnji indikatori omogućavaju stvaranje pouzdane prognoze.

Sada kada shvatamo šta utiče na podršku i otpor, možemo demonstrirati kako se ovi nivoi koriste na tržištu trgovanja binarnih opcija.

Korišćenje podrške i otpora u trgovanju

Prilikom trgovanja binarnim opcijama, najbolji način određivanja zone otpora i podrške jeste korišćenje pivot tačaka i zona u kojima su ponude prethodno dostigle najviše i najniže ocene.

Obično se koriste auomatske kalkulacije za identifikovanje ovih zona. Dobijene informacije trgovci mogu da koriste za sledeća trgovanja: Call / Put and Touch / No Touch.

Trgovinske opcije „graničnog“ tipa

Call/Put

Ovaj tip trgovanja uključuje zone podrške i otpora. U situacijama u kojima su ponude za sredstva u tačkama suprotnim od očekivanja na tržištu, možete koristiti Call opciju (ponude su blizu oblasti podrške). Ako su ponude blizu zone otpora, koristi se opcija Put.

Ponekad je teško izabrati kad tržište forsira ponude da prođu ključne nivoe. Zato je najsigurnija i najpouzdanija odluka za trgovca da čeka da ključni indikatori pređu ključne tačke.

Touch/No Touch

Pošto ponude obično plutaju dok ne dostignu ključne markere podrške i otpora, cena smeštena u blizini ovih nivoa se može koristiti za Touch tip trgovanja. Ako se ponude udalje od ovih oblasti, potrebno je koristiti No Touch klađenje.

Druga komponenta ovakvog trgovanja je postavljanje krajnjeg datuma. Obično se koristi raspored vremena kako bi se izračunalo vreme potrebno za osiguravanje da je vrednost sredstva dostigla određeni nivo. Na osnovu informacija iz rasporeda, možete uneti svoj datum. Naravno, da biste bili uspešni u ovom obliku trgovanja, potrebno je da imate iskustvo jer jedino tako možete da napravite tačne prognoze.

„Granični“ tip trgovanja

Automatsko računanje referentnih tački je najbolji način „graničnog“ trgovanja  pomoću indikatora podrške i otpora. Pivot tačke su iznad i ispod cene na tržištu. Mogu se koristiti za određivanje limita trgovanja „na granici“.

LEAVE A REPLY