Da li je sve tako jednostavno da svaka osoba koja se bavi trgovanjem na berzi, posebno opcijama, može da zaradi prihod koji je stotinama puta veći od trenutne mesečne plate koju prima? I, naravno, vredi li pratiti kvalitete koje poseduju svi uspešni trgovci? Jasno je da se oni, kao i svi drugi ljudi, potpuno razlikuju. Međutim, svi oni imaju ove zajedničke stvari:

  • preciznu kalkulaciju. Trgovac koji je sposoban da zaradi mnogo novca se ne može jednostavno kockati ili praviti ishitrene poteze. Samo logikom i, pre svega, kalkulacijom, možete očekivati da ostvarite dobit.
  • sposobnost čekanja. Obično, ovi trgovci trguju lotovima i opcijama koje vrede, ne deset, nego hiljadu i više dolara, i ne prave 25 transakcija dnevno nego jednu ili dve nedeljno ili mesečno. Ali sigurni su u svoje kalkulacije i pretpostavljaju da će cena rasti tačno onako kako su predvideli.
  • Na kraju, ovi trgovci su zaista zainteresovani za sve što se dešava na tržištu, dobro su upoznati sa tehničkim analizama i stanjem svetske ekonomije. Osim toga, ne plaše se povremenih neuspeha i riskiranja. Rad na berzi uvek predstavlja neki rizik ali je i prilika da dobijete više nego što možete da dobijete radeći kao zaposlenik u nekoj kompaniji.

Kako početi trgovanje?

Ako želite početi trgovati opcijama onda vas verovatno manje zanimaju dugoročne prilike a više to koliko tačno možete da zaradite u narednim nedeljama i mesecima. Da bi vam posao išao dobro, poželjno je da se pridržavate sledećih pravila:

  • da stalno učite i čitate nove materijale. Ako ne možete odraditi osnovne tehničke analize i ne možete da analizirate grafikone, bolje je da i ne počinjete trgovanje. Ipak, ove veštine možete da razvijete bez ikakvog rizika trgujući na demo računu.
  • da imate jasnu strategiju. Svaka strategija ima svoju stopu profitabilnosti. Najbolje je odabrati strategiju koja ima prosečnu profitabilnost ali uključuje i minimalni rizik. Najčešće, profitabilnost strategije određuje kamatna stopa. To znači, ako je stopa npr. 60% mesečno, tokom ovog perioda možete 100$ da pretvorite u 160$, odnosno 1000$ možete da pretvorite u 1600$. Iz tog razloga, poželjno je da stalno povećavate ulog kako biste, nakon svakog povlačenja sredstava, imali malo više nego prošli puta.

Uopšteno govoreći, prava strategija za trgovce početnike jeste da se ne oslanjaju odmah na planine od zlata nego da probaju naučiti ovo zanimanje koristeći sve prilike koje su sada dostupne. Uspeh će ubrzo doći.

LEAVE A REPLY